top of page

ARPOSTEN SUKUSEURAN HISTORIA

Seuran historia alkaa vuodesta 1989 jolloin äiti ja tytär, Eeva-Riitta Kauttu o.s. Arponen ja Anu Vuorinen kutsuivat Jääsken Arposen koolle.

Lappeenrantaan kokoontui 130 suvun historiasta kiinnostunutta. Anu Vuorinen oli tehnyt sukututkimusta Jääsken Arposista ja tarkoitus oli valmistaa tutkimuksen pohjalta sukukirja mutta kirjaan piti saada tarina-aineistoa, jota sukulaisilta saatiinkin runsain mitoin. ”Porstuvast tuppaan – Jääsken Arposten sukukirja” ilmestyi 1990. Samaisessa Lappeenrannan kokoontumisessa perustettiin Jääsken Arposten sukuseura ja sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Eeva-Riitta Kauttu. Arpostia-lehti ilmestyi ensimmäistä kertaa vuonna 1991. Päätoimittajana on lehden alusta lähtien toiminut Anu Vuorinen.

historia_ensimmäinen_sukukokous_1989.jpg
historia_porstuvast_tuppaan_1990.jpg
historia_ensimmäinen_arpostia_1991.jpg

Vuonna 1994 kokoontui Karjala-talolle Sortavalan seudun, Soanlahden, Impilahden, Kaukolan, Ruokolahden ja Joutsenon Arposia Risto Arposen sekä Rauni ja Raimo Paakkunaisen kutsumana. Rauni ja Raimo olivat jo vuosia tutkineet Sortavalan Arposia. Jääsken Arposia kokouksessa edusti Anu Vuorinen.

Kokouksessa päätettiin yhdistää Arposet ja perustaa yksi suuri Arposten sukuseura vaikka tuossa vaiheessa ei vielä tiedetty, että kaikki Arposet olemme samoista sukujuurista.

 

Suuren sukuseuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Risto Arponen Otsositen sukuhaarasta. Arpostia-lehden julkaisemista päätettiin jatkaa nyt kuudennesta numerostaan lähtien kaikkien Arposten sukuseuran jäsenlehtenä.

 

Uusi hallitus laati seuralle säännöt, jotka rekisteröitiin. Samalla päätettiin, että sukukokous järjestetään joka kolmas vuosi. Ensimmäinen ja toinen sukukokous pidettiin vuosina 1996 ja 1999, paikkana oli Tampere.

historia_sukuseuran_vaakuna.jpg
historia_sukuviiri.jpg
historia_rauni_ja_raimo_paakkunainen.jpg
historia_avain_arposiin.jpg
historia_sukuseuran_ensimmäinen_kunniajä

Seuraavan kerran sukukokous pidetään vuonna 2020.

historia_sortavalan_arposet_ensimmäinen_

Vuonna 2000 puheenjohtajaksi valittiin Eeva-Riitta Kauttu.

Vuoden 2002 sukukokouspaikkana oli Lahden Messilä.

 

Rauni ja Raimo Paakkunainen jatkoivat sukujen tutkimista ja tutkimuksen mukana selvisi, että me kaikki maailman Arposet olemme sukua keskenämme ja samasta kantaisästä lähtöisin.

 

Heraldikko Harri Uimonen suunnitteli sukuseuralle vaakunan, joka hyväksyttiin Suomen Heraldiseen seuraan vuonna 2004. Isännänviiri valmistui v. 2006.

Vuonna 2005 sukukokous pidettiin Tuusulassa Ruokolahdella.

Puheenjohtaja vaihtui vuonna 2006 ja Risto Arponen valittiin uudelleen. Samana vuonna julkaistiin Rauni ja Raimo Paakkunaisen Avain Arposiin sukukirja, josta syntyi hieno 800-sivuinen tietopaketti.

Vuonna 2008 puheenjohtajan nuijaan tarttui Markku Arponen, Sortavalan sukuhaarasta ja hän toimikin tehtävässään aina vuoteen 2014 jolloin puheenjohtajan tehtävät otti vastaan Outi Mäki o.s. Arponen, Sortavalan sukuhaarasta hänkin.

 

Seuran uudet säännöt hyväksyttiin 2013.

 

Vuosien 2008 ja 2011 sukukokoukset pidettiin Tuusulan maisemissa ja vuonna 2014 kokoonnuttiin Kangasalalla.

 

Vuonna 2017 kokoontumispaikka oli Siurossa. Tuossa kokouksessa Eeva-Riitta Kautti valittiin seuran ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

bottom of page